Світилина Олег Стефан

Олег Стефан

актор

Актор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса. Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. Заслужений артист України. Закінчив Харківський інститут мистецтв імені Івана Котляревського (1989). 1987-1990рр. та 1991-1996 рр. актор Харківського театру імені Тараса Шевченка. Викладав психофізичні тренінги у Харківському інституті мистецтв імені Івана Котляревського та керівник акторського курсу Львівського Національного університету імені Івана Франка. Лауреат обласної премії в галузі театрального мистецтва імені Бориса Романицького (2007). З 2019 року актор Київського академічного театру драми та комедії на лівому березі Дніпра.

Освіта:
1989 Харківський інститут мистецтв імені Івана Котляревського, майстерня Олександра Беляцького

Акторський досвід:
Львівський академічний театр імені Леся Курбаса:

1990 Іскра, «Маруся Чурай» Ліна Костенко
1990 Арсен, Офіцер, «Між двох сил» Володимир Винниченко
1991 Король, Сен-Мегрен, Мадам де Косе, «Двір Генріха Ш» Олександр Дюма
1991 Лужин, «Сни», за романом Федора Достоєвського «Злочин і кара»
1996 Хуса, Юда, «Апокрифи» за Лесею Українкою
1996 «Сон», поетична забава за текстами Тараса Шевченка
1996 Трофимов, «Садок вишневий» за п‘єсою Антона Чехова «Вишневий сад»
1997 «Молитва до зір», вечір поезії Богдана Ігоря Антонича
1998 Еродій, Батько, Пишек, «Благодарний Еродій» Григорій Сковорода
2002 Сократ, «Хвала Еросу» за філософським твором Платона «Бенкет»
2001 Марко, «Марко Проклятий, або Східна легенда» за поезіями Василя Стуса
2001 «Ірмоси», музична фреска
2002 Дон Жуан, «Камінний господар» Леся Українка
2003 Сократ, «Silenus Alcibiadis» за філософським твором Платона «Бенкет»
2004 Богдан, «Богдан», КЛІМ
2004 Лука, «Наркіс» Гигорій Сковорода
2006 Владімір, «Чекаючи на Годо» Семюель Беккет
2006 Добрий Бог, «Ma-na Hat-ta (Небесна земля)», за п’єсою Інґеборґ Бахман «Добрий бог Мангеттену»
2008 Жіль, «Амнезія, або Маленькі подружні злочини» Ерік-Емманюель Шмітт
2009 «Формули екстази» за поезіями Богдана Ігоря Антонича
2010 Микита Сліпченко, «Між двох сил» Володимир Винниченко
2010 Кент, Лір, «Король Лір» за Вільямом Шекспіром
2011 Дядько Лев, «Лісова пісня» за Лесею Українкою
2013 Одинокий хор, або то, хто питає "не хор", «Так казав Заратустра» за Ніцше/КЛІМом
2014 Сер Тобі, Найстаріший і найповажніший актор, Режисер, «...п’єса Шекспіра “12 ніч” зіграна акторами далекої від Англії країни що і не знали ніколи слів Шекспіра...» КЛІМ
2016 Кронос, Старий пастух, «Зимова казка» Вільям Шекспір
2018 Валеріан Стальський, «Перехресні стежки» за Іваном Франком

Харківський академічний драматичний театр ім. Тараса Шевченка:
1987 Паша, «Дорога Олена Сергіївна» Л. Разумовська
1988 Олександр, «Зірки на ранковому небі» О. Галін
1989 Мокій, Тьотя Мотя, «Мина Мазайло» Микола Куліш
1989 Граф Шарм, «Оперетка» В. Гомбрович
1992 Голохвастов, «За двома зайцями» Михайло Старицький
1993 Бонавентура, «Гроші» Іван Карпенко-Карий
1994 Онек, «Горбань» Славомир Мрожек
1995 Мефісто, Пан Блаке, «Сни Крістіана» Ганс-Крістіан Андерсен
1996 Тузенбах, «Три сестри» Антон Чехов
1996 Родіон, «Пригвожденні» Володимир Винниченко

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра:
2019 Мелвін, Самуїл, "Альбатроси" за Фредеріком Стопелем
2020 Бабуся, "Сімейний альбом/ Album di Famiglia" Матео Спіацці

Незалежні театральні проєкти:
1999 Ерік Ларсен, «Загадкові варіації», Ерік-Емманюель Шмітт (Театр ім. Марії Заньковецької)
2003 «Квартет на 4-х акторів», Боґуслав Шеффер (Театр EVOE)

Театральне викладання:
1995-1996 Акторський факультет, Харківський інститут мистецтв ім. І. Котляревського
1998-1999 Студія при театрі імені Леся Курбаса
2005-2006 Факультет культури і мистецтв, ЛНУ ім. Івана Франка
2012 - 2017 Акторський курс на Факультеті культури і мистецтв, ЛНУ ім. Івана Франка

Фільмографія:
2013 Кирил «Такі красиві люди», режисер – Дмитро Мойсеєв
2013 Демон-спокусник «Янголи помирають на світанку», режисер – Ярослав Турківський

Нагороди та відзнаки:
1994 Найкраща чоловіча роль другого плану, Золотий Лев, Львів
1998 Гран-прі, Всеукраїнський конкурс читців імені Лесі Українки, Ялта
2000 Найкраща чоловіча роль, Золотий Лев, Львів
2001 Міжнародна премія НСТД України ім. Йосипа Гірняка
2006 Національна премія України імені Тараса Шевченка
2006 Найкраща чоловіча роль, Театрон, Харків
2019 Звання «Заслужений артист України»
2019 Найкраща чоловіча роль, "Тріумф. Театр. Гра" від Львівського міжобласного відділення НСТДУ

♯♭