Театру Курбаса 33!

25 mar 2021

Нам 33! 🙏
Сьогодні Львівський академічний молодіжний театр імені Леся Курбаса святкує своє день народження. І саме в цей день 25 березня 1988 року відбулась прем’єра першої вистави «Сад нетанучих скульптур» (Сніг у Флоренції» та «Маруся Чурай») Ліни Костенко у, на той час, Українському молодіжному театрі-студії у Львові. І з цієї вистави розпочалась історія нашого театру

Про театр писали: «Поява на мистецькому обрії нашого міста нового, повного творчих задумів і бажань театрального колективу є надзвичайно цікавою подією. Коли ж молоді актори відчули необхідність об’єднатися? Ще працюючи в театрі імені М. Заньковецької, вони згуртувалися в своєрідну студію, що ставила за мету вирішити надзвичайно гострі для молодих акторів проблеми – знайти своє сценічне амплуа, здобути визнання. Тоді й промайнула думка про організацію свого «автономного» колективу. Папери були направлені в усі відповідні інстанції і незабаром прийшла хвилююча і довгожданна новина – свій театр буде! Захоплення змінилось занепокоєнням: чи зможуть, чи вистачить сил? Та вже другий рік існує цей театр, тому можна поділитися першими враженнями.» (Андрій Юраш, «За Радянську науку», 10 січня 1989)

Сьогодні уривок з вистави, а саме частину «Маруся Чурай» можна подивитись на нашому YouTube-каналі у розділі «Відеоретроспектива» або за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=RZJs2FlsU8&list=PL2Ey9BZHtnotuGqcVdSmYnDzJjrExMyx

А в архівах театру збережено такі рефлексії про «Сад нетанучих скульптур»: «ЇЇ (Ліни Костенко) поезія – зразок поєднання лірики та міці, а в центрі – творець і творчість. Тому цілком логічним виглядає поєднання «Марусі Чурай» та «Сніг у Флоренції», бо хоч за матеріалом вони цілком різні, але центральною проблемою обох творів є відносини творця з власною творчістю, з суспільством...
Створивши тонку, неординарну виставу, що наближається за своєю стилістикою до півтонів ренесансних полотен, театр не шукає нових зовнішніх форм, а заглиблюючись в літературний текст, відроджує на сцені вічні цінності»

Також є вдосталь рецензій від знаних театральних діячів. Ось уривки з деяких:
«Темою твору є відношення митця і суспільства, митця і таланту. Режисер вистави В. Кучинський, він же і виконавець однієї з головних ролей скульптора Рустичі прагнув через слово поетеси і пластику мізансцен, актуальний жест, сценічні паузи, в яких діють оживаючі скульптури, розкрити поетичність твору і в певній мірі йому це вдалось. […] Те, що театр спробував сценічно виразити філософську поетичну драму Л. Костенко заслуговує на всіляке схвалення. Можемо сподіватися, що робота у цьому напрямку (поетичного театру) принесе належну користь молодому колективу і допоможе віднайти своє театральне лице» (Богдан Козак, 22. 04. 1988)

«Режисер на сцені оживляє, ілюструє спогади-думки Марусі про відомий любовний трикутник Маруся-Гриць-Галя. "Маруся Чурай" відбувається вже після смерти Гриця, коли Марусю засудили за отруєння його. […] ефект ретроспективности посилений самим матеріялом декорацій; тут знову сітка-Газа розділяє сцену, але дія відбувається за сіткою. Це картина суду при посиленій формі спомину-сну. Чути голоси — швидкі, монотонні, таким способом, немов звертаючи увагу на ефект, деакцентується зміст суду». (Лариса Онишкевич, "Сучасність" 1988)

«Ліна Костенко відноситься до числа тих мистців, які "В часи насильства, підступу й підлоти / Мистецтвом ушляхенили уми”.
Отже не дивно, що одне з найважливіших місць у її творчості займає тема творця, його призначення та долі. Роман у віршах «Маруся Чурай» розповідає про легендарну українську поетесу XVII ст.. Композиція за цим романом лягла в основу вистави «Проща» («Маруся Чурай»), де головну роль виконує Тетяна Каспрук і проводить цілу виставу «на оголеному нерві». «Проща» йде в декораціях львівського художника-графіка Андрія Гуменюка, який стилізує народний розпис дерев’яних церков і будує сценічне оформлення за принципами іконостасу. (Катерина Сліпченко, "Наше життя" 1990)

Перші покази вистави в Українському молодіжному театрі-студії у Львові відбулись 25, 26, 27 березня 1988 року, тож і ми святкуємо наші 33 роки ці три дні і підготували для Вас вже анонсовані онлайн-події:
✅ 25 березня – Відеоверсія вистави «Лісова пісня»/ фрагменти. Онлайн-трансляція вистави з нагоди 10-ліття від дня прем’єри.
https://www.facebook.com/events/954748845333208/

✅ 26 березня – Концерт гурту Курбаси «Чар-Творення». В програмі звучатимуть народні пісні різних регіонів України у супроводі музичних інструментів: цимбали, бубен, скрипка, контрабас, сопілки, дримби.
https://www.facebook.com/events/749085252267728/

✅ 27 березня – Концерт «Під дахом театру» за участі гуртів Курбаси, Миклуха Маклай та Лірвак (відеозапис концерту присвяченого 30-літтю Театру). Згадаємо як весело було та святково, нехай і в онлайн форматі
https://www.facebook.com/events/444993920115316/

Нагадуємо, що початок подій о 19:00 на наших офіційних сторінках у Fb YouTube
До зустрічі в Театрі в Театрі імені Леся Курбаса онлайн.
Святкуймо разом!🥳

LesKurbasTheatre #Theatre #ТеатрКурбаса #ТеатрКурбасаЛьвів #33 #Театру_33 #СадНетанучихСкульптур

♯♭