ОНЛАЙН-ФЕСТИВАЛЬ | "Горизонти Курбаса"

12 лют 2022

СВЯТКОВИЙ дві тисячі двадцять другий

🔹 25 лютого 1887 року народився Лесь Степанович Курбас, в 2022-у році виповнюється 135 років з дня народження українського режисера і ми запрошуємо Вас долучитись до святкування!

З цієї нагоди розширюємо “горизонти Курбаса”: ми ініціювали об’єднання театрів України, в яких свого часу працював, які творив та на створення яких вплинув Лесь Курбас!
▫ Даний long read рекомендовано дочитати до кінця ▫

🔸 Вашій увазі - ОНЛАЙН-ФЕСТИВАЛЬ | "Горизонти Курбаса"
В події за покликанням ⬆ буде надана вся інформація, щоб нічого не пропустити, рекомендуємо зберегти собі її в календарі, натиснувши "Цікавить", а ще краще "Відвідаю".

Протягом тижневого онлайн-фестивалю пропонуємо Вам:

▪ повернутись до першого українського стаціонарного театру в Тернополі "Тернопільські театральні вечори", який Лесь Курбас заснував ще 1915 року, а сьогодні - це Тернопільський академічний український драматичний театр ім Т. Г.Шевченка, котрий презентує львівському глядачу виставу “Тарас” (режисер - Олег Мосійчук);

▪ потрапити в театр “Березіль”, сьогодні це - Харківський академічний український драматичний театр ім. Т. Шевченка, та переглянути виставу “Маклена Граса” (режисер - Степан Пасічник), яка є знаковою виставою в творчості Курбаса, та детальніше про це розповімо згодом;

Центр Леся Курбаса, який займається дослідженням творчості Леся Курбаса ще з 1995 року, проводить театральні лабораторії, має неймовірний архів спадщини Курбаса, презентує виставу “Ефект Minetti” (режисер - Олег Драч);

▪ на сцені нашого театру, який носить ім’я Леся Курбаса, покажемо виставу “Так казав Заратустра” (режисер - Володимир Кучинський).
Всі покази вистав відбудуться в приміщенні Les Kurbas Theatre в форматі онлайн та наживо.
Вхід на трансляції вистав відбуватиметься за попередньої реєстрацією, форму ми опублікуємо згодом.
Вхід на виставу наживо "Так казав Заратустра" - за квитками, які можна придбати тут: ticketclub.com.ua/eventsession/13543/

Відомим є факт, що Лесь Курбас свого час був реформатором українського театру, режисером, актором, теотретиком, тож спільно з Львівським національним університетом імені Івана Франка, факультет культури і мистецтва ЛНУ проведемо онлайн-дискусію з молодими режисерами України про стан та діяльність молодої режисури сьогодні:

🔸 "Мапи Курбаса: актуальність сучасної режисури"
учасників дискусії та всю інформацію знайти можна за покликанням на подію, тож її теж зберігайте.
Дискусія відбуватиметься в Zoom, долучитися до перегляду можна буде на сторінці нашого театру.

🔸 За підтримки Музей театрального, музичного та кіномистецтва України на другому поверсі в холі театру з 24 лютого буде презентована виставка “Мапи Курбаса”, яка відкриє географію творчості українського режисера.
2 березня о 13:00 відбудеться кураторська екскурсія виставкою, де можна буде більш ширше послухати про діяльність Леся Курбаса в різних містах України, побачити репродукції фотографій, афіш та ескізів до вистав режисера.
Сама виставка буде діяти до завершення театрального сезону, вхід на виставку вільний в дні вистав (середа, п'ятниця, субота та неділя) з 18:00.

Долучайтесь! Нам є що Вам розповісти та показати!
Розширюємо “Горизонти Курбаса” разом 💙

онлайнфестиваль #135років #ЛесьКурбас #ТеатрКурбаса #ГоризонтиКурбаса #ТернопільськийТеатрШевченка #ХаркіськийТеатрШевченка #ЦентрКурбаса #МапиКурбаса #Виставка #ОнлайнДискусія

♯♭