Відеопоказ вистави | "я, бог"

08 гру 2020

Польсько-українські відносини і впливи у галузі мистецтва надзвичайно багаті. Вони зумовлені не лише історичною «плинністю» східного для Польщі (а західного для України) кордону. Взаємний вплив і відносини мали дуже різноманітну, а часом і дуже драматичну динаміку. Культурні впливи з обох сторін протягом століть були надзвичайно сильними і пересували кордон з Азією далеко за межі східних кордонів України. Проєкт "ПОГРАНИЧЧЯ КУЛЬТУР. Театр «ХОРЕЯ» у діалозі з Україною" спрямований на розвиток співпраці між Театром «ХОРЕЯ» та українськими театрами, університетами і театральними школами. З попереднього досвіду команди – зустрічей з українськими митцями під час навчальних візитів та майстер-класів в Україні – виникла велика потреба у відбудові та зміцненні спільної європейської культурної приналежності та у зміцненні міжнародних відносин.
Надзвичайно важливим елементом проєкту є міжнародна наукова конференція «Україна-Польща: Пограниччя театральних культур», в якій візьмуть участь видатні театрознавці, дослідники культури та історики з Польщі та України. Конференцію організував Львівський національний університет ім. Івана Франка у співпраці з Ягеллонським університетом, Варшавським університетом і Лодзьким університетом, а також Театральним інститутом ім. Збіґнєва Рашевського у Варшаві.
Театральний триптих, який складається з таких частин:
ДЖЕРЕЛА ТЕАТРУ
Вистава «Трагедія Івана», режисер Вальдемар Разьняк, за текстом Якуба Ґаватовича – «Трагедія або образ смерті пресвятого Івана Хрестителя, посланця Божого»
ТЕАТР НА ПОГРАНИЧЧІ
Вистава «Шульц: Петля», режисер Конрад Двораковскі за мотивами творчості Бруно Шульца
ТЕАТР ЗМІНИ
Вистава «я, бог», режисер Йоанна Хмєлєцка і Томаш Родовіч за мотивами текстів Єжи Ґротовського
Відеопоказ вистав відбуватиметься в Театрі Курбаса 8 та 10 грудня.

ВИСТАВА «я, бог»
Постановка і акторський склад: Томаш Родовіч, Йоанна Хмєлєцка
Кінорежисер: Вальдемар Разьняк
Підготовка текстів та сценарію: Даріуш Косіньскі, Томаш Родовіч, Йоанна Хмєлєцка
Режисерські консультації: Вальдемар Разьняк
Музика: Томаш Кшижановскі
Сценічний рух: Йоанна Яворска-Мацяшек
Проєкт сценографії: Анджей Двораковскі, Томаш Родовіч
Виконання сценографії: Марцін Чайковскі, Маліна Войцєховска
Виготовлення костюмів: Анна Пшибит
Світло: Томаш Круковскі
Звук: Марцін Добіяньскі
Прем’єра: 23 серпня 2019,
Арт_Інкубатор на Фабриці мистецтв у Лодзі,
Міжнародний театральний фестиваль «Ретроперспективи 2019»
Тривалість вистави 80 хв.

Відеопоказ о 19:00 10 грудня в Театрі ім. Леся Курбаса.
Вхід за благодійними внесками 50 грн.

Після вистави бідбудеться онлайн-зустріч з творчим складом вистави!

Змагання Томаша Родовіча і колективу «ХОРЕЇ» з ідеєю театру та постаттю Єжи Ґротовського можна чітко прослідкувати у трьох виставах: «Ґротовський – спроба відступу» (2010), «Студії над «Гамлетом» (2017) і «я, бог» (2019). Театр «ХОРЕЯ» має постійну потребу протистояти мисленню Ґротовського про театр, про актора; його досягненням у просторі мистецтва, концепціям релігії, культури, а насамперед – його рефлексії про фізичну форму людини.
Вистава «я, бог» сягає незвіданої та маловідомої частини мистецької діяльності Ґротовського, який до цього часу має величезний вплив на формування сучасного театру, особливо українського.
Ця вистава – це камеральна розповідь про найважливіший шлях пошуків Ґротовського в театрі та у житті. Вона торкається його найбільш духовних питань. Режисерсько-акторський дует ставить цей спектакль, побудований за формулою театрального есе (який є поєднанням різних текстів та естетики руху), у перспективі пошуку відповіді на найважливіше питання, яке людина може поставити собі – про існування/неіснування Бога.
Як пізнати те, що неможливо пізнати? Яким чином можна заглянути на «інший бік»? Актори розігрують свої питання на основних протиставленнях: життя-смерть, чоловік-жінка, людина-бог, здоров’я-хвороба, молодість-старість.
Дофінансовано у рамках Багаторічної програми «НЕЗАЛЕЖНА» на 2017-2022 рр., в рамках грантової програми Інституту Адама Міцкевича «Культурні помости».

♯♭